34,2623$% 0.05
37,5782€% -0.17
4.912,00%-0,62
8.944,65%-1,11
฿%
%
Bankada parası olan herkesi ilgilendiren bir karar açıklandı. Bilgisi dışında para transferi yapılan bir vatandaşın yargıya başvurması üzerine emsal karar çıktı. Bu işlemlerden banka sorumlu tutuldu.
İç mimar ve turizm firması sahibi olan Z.B, geçtiğimiz yıl 18 Şubat 00.23’te bir bankanın çağrı merkezi görevlisi tarafından arandı. Görevli, hesabından para çekildiğini ve bilgisi olup olmadığını sordu. Hattın kesilmesi nedeniyle ikilinin görüşmesi yarım kaldı. Mobil uygulama üzerinden hemen hesabını kontrol eden Z.B, iki ayrı hesabından kendi bilgisi dışında toplam 163 bin 480 TL para çekildiğini fark etti. 01.30 sıralarında Buca Şirinyer Polis Merkezi’ne giden Z.b, hesabından bilgisi dışında para transferi işlemi yapılması nedeniyle hesap sahipleri S.Y ile M.E.A’dan şikayetçi oldu.
KONUYU MAHKEMEYE TAŞIDI
Paranın aktarıldığı hesapların sahipleri hakkında şikayetçi olan Z.B, avukatı aracılığıyla bankanın kusuru olduğu gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıdı. Avukatının başvurusu neticesinde İzmir 2. Tüketici Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme tarafından olayın bilirkişi tarafından incelenmesine karar verildi. Bilirkişi incelemesinin ardından rapor çıktı.
Bilirkişi heyeti raporunda: “Davacının bankacılık ve kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesi sonucu, davalının bankacılık sistemine (çağrı merkezi/telefon ya da internet bankacılığı) tek kullanımlık SMS şifre gönderilmeden giriş yapılması sonucu önce küçük miktarlı para transferlerinin gerçekleştirilmesi, daha sonra mobil bankacılık sisteminin yüklenmesi sonrası yüksek miktarlı para transferinin davalı bankanın yeterli risk-teyit mekanizmalarına ait doğrulamaları gerçekleştirememesi sonucu meydana geldiği kanaati oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.
Yaşadıklarını anlatan Z.B avukatı aracılığıyla hukuki süreci başlattığını, sonuçlanmasını ve parasını son kuruşuna kadar geri almayı beklediğini söyledi. Z.B’nin avukatı da açıklama yaparak hem müvekkilinin hem de para transferi yapılan kişilerin hesaplarına bloke konulmasını istediklerini, bankadan bloke konulduğuna dair bilgi aldıklarını fakat sonrasında bloke konulmadığını öğrendiklerini, bunun üzerine de Tüketici Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.
Avukat Demir, bankanın dolandırıcılık ve suç şüphesi olan işlemlerde önce tedbir almak zorunda olduğuna dikkat çekerek bankanın gereken bu sistemi oluşturmak zorunda olduğunu, gerekli sistem oluşturulmadığı için para transferinin banka yoluyla mı mobil uygulama üzerinden mi yapıldığını bilmediklerini belirtti.