DOLAR

42,5354$% 0.07

EURO

49,5729% -0.06

ÇEYREK ALTIN

9.394,00%-0,84

BİST100

11.007,37%0,81

BİTCOİN

฿%

RİPPLE

%

İmsak Vakti a 02:00
İzmir °
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
X

AK Partili Oygur’dan Buca Belediyesi’ne “Kesin Hesap” Tepkisi: “Gerçek Borç 5 Milyar TL’ye Dayandı”

AK Partili Hüseyin Oygur, Buca Belediyesi’nin gerçek borcunun 5 milyar TL’ye yaklaştığını savunarak şeffaflık çağrısı yaptı.

AK Parti Buca Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Oygur, Buca Belediyesi’nin 2025 yılı kesin hesap görüşmelerinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Belediye bütçesindeki açık, borç yükü ve şeffaflık konularını gündeme taşıyan Oygur, kamuoyunun mali tablo hakkında yeterince bilgilendirilmediğini söyledi.

“1 Milyar TL’lik bütçe açığı var”

Meclis toplantısında konuşan Oygur, belediyenin gelir ve giderleri arasında yaklaşık 1 milyar TL’lik fark bulunduğunu belirterek, bu durumun kamuoyuna açık şekilde anlatılması gerektiğini ifade etti.

Vergi gelirleri, teşebbüs gelirleri ve sermaye gelirleriyle önemli bir tahsilat yapıldığını söyleyen Oygur, yaklaşık 500 milyon TL’lik kısmın ise tahsil edilemediğini dile getirdi. Tahsil edilemeyen gelirlerin bütçe açığını büyüttüğünü kaydeden Oygur, özellikle İller Bankası payları ve çevre temizlik vergilerinde tahsilat oranının yüksek olduğuna dikkat çekti.

“Belediyenin görünen ve görünmeyen borçları var”

Buca Belediyesi’nin resmi tablolarında yaklaşık 2 milyar 480 milyon TL borç göründüğünü söyleyen Oygur, belediye şirketlerinin SGK ve vergi borçlarının ise tablolar dışında bırakıldığını iddia etti.

Oygur, “Vatandaş belediyenin kesin hesap tablosuna baktığında borcu 2,5 milyar TL civarında görüyor. Ancak şirket borçlarıyla birlikte gerçek yük 5 milyar TL’ye yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

Kısa vadeli borçların 2 milyar 315 milyon TL seviyesinde olduğunu aktaran Oygur, uzun vadeli yükümlülüklerle birlikte belediyenin ciddi bir finansal baskı altında olduğunu savundu.

2026 bütçesi için uyarı

2026 yılı için öngörülen 7 milyar 130 milyon TL’lik tahmini bütçeye de değinen Oygur, geçmiş yıllardaki sapmaların devam etmesi halinde hedeflerin yine tutmayacağını söyledi.

2025 yılı için planlanan bütçenin önemli ölçüde gerçekleşmediğini belirten AK Partili meclis üyesi, aynı tablonun sürmesi halinde yıl sonunda bütçenin yaklaşık 4,8 milyar TL seviyesinde kalabileceğini öne sürdü.

“Personel giderleri yüzde 60 seviyesine ulaştı”

Belediyenin personel giderlerinin de hızla arttığını ifade eden Oygur, toplam harcamaların yaklaşık yüzde 60’ının personel maaşlarına ayrıldığını söyledi.

2025 yılında yaklaşık 1,8 milyar TL seviyesinde olan personel giderlerinin, enflasyon ve maaş artışlarıyla birlikte 2,4 milyar TL’ye çıkabileceğini kaydeden Oygur, bu durumun yatırım kapasitesini azalttığını savundu.

Destek Hizmetleri Müdürlüğü eleştirisi

Konuşmasında Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün bütçesine de dikkat çeken Oygur, başlangıçta 909 milyon TL olarak öngörülen harcamanın yıl sonunda 1 milyar 590 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.

Bu müdürlükte yapılan harcamaların büyük bölümünün mal ve hizmet alımları ile personel giderlerinden oluştuğunu ifade eden Oygur, bütçe artışının detaylı şekilde kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

“Vatandaş daha şeffaf bilgi istiyor”

Açıklamasının sonunda CHP’li belediye yönetimine çağrıda bulunan Hüseyin Oygur, belediyenin mali yapısının daha anlaşılır ve şeffaf biçimde vatandaşlarla paylaşılması gerektiğini belirtti.

Oygur, “Borçların hangi seviyede olduğu, yatırımların neden yeterince yapılamadığı ve personel giderlerinin bütçedeki payı vatandaşlara açık şekilde anlatılmalı” dedi.

https://www.facebook.com/gundembucam
https://www.facebook.com/gundembucam
Buca Belediyesi Mali Rapor
Buca Belediyesi Mali Rapor
Hüseyin Oygur Gree Klima
Hüseyin Oygur Gree Klima
0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.