DOLAR

48,4538$%0,06

EURO

56,3632%0,06

ÇEYREK ALTIN

11.194,00%0,16

BİST100

%

BİTCOİN

3801393฿%-1.32772

TETHER

48.44$%0.01647

İkindi Vakti a 16:49
İzmir AÇIK 30°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
X

Buca Belediyesi Soruşturmasında Bilirkişi Raporu: Kent Yapı ’nın 6 Projesinde Dikkat Çeken Tespitler

Buca Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 395 sayfalık bilirkişi raporunda, soruşturma dosyasında isimleri yer alan Ömer Keskin ve Murat Keskin kardeşlere ait olduğu belirtilen KENT Yapı’nın Buca’daki 6 projesi de incelendi. Bilirkişi heyeti; bazı parsellerde imar planındaki 4 kat koşuluna rağmen ruhsatlarda yol üstü kat sayısının 7, 9, 11 ve 15 kata kadar çıktığı, bazı yapılarda emsal ve bina yüksekliği sınırlarının aşıldığı yönünde önemli tespitlerde bulundu.

Buca Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma dosyasında önemli bir aşamaya gelindi. Soruşturma kapsamında hazırlanan 395 sayfalık bilirkişi raporunda, belediyedeki imar ve ruhsat işlemleri çok sayıda parsel üzerinden teknik yönden incelendi.

Raporda, soruşturma dosyasında isimleri bulunan Ömer Keskin ve Murat Keskin kardeşlere ait olduğu belirtilen KENT Yapı’nın Dumlupınar ve Tınaztepe mahallelerinde bulunan 6 projesine ilişkin imar durum belgeleri, yapı ruhsatları, mimari projeler ve yapılaşma koşulları da mercek altına alındı.

Bilirkişi heyeti, incelemeye konu bazı taşınmazlarda imar planlarında belirlenen yapılaşma koşulları ile düzenlenen ruhsatlar arasında farklılıklar bulunduğu yönünde değerlendirmeler yaptı.

395 sayfalık BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANDI

Soruşturmayla ilgili kamuoyuna yansıyan son belge bir iddianame değil, bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan teknik rapor niteliğinde.

395 sayfalık raporda yer alan değerlendirmeler, soruşturma dosyasındaki imar ve ruhsat işlemlerine ilişkin bilirkişi tespitlerinden oluşuyor. Bu nedenle rapordaki hususlar, haberimizde de kesinleşmiş bir yargı kararı veya suç hükmü olarak değil, bilirkişi heyetinin teknik tespit ve değerlendirmeleri olarak aktarılıyor.

4 KATLIK PARSELLERDE 7, 9, 11 VE 15 KAT TESPİTİ

Bilirkişi raporunda KENT Yapı projelerine ilişkin en dikkat çekici başlıklardan biri kat sayıları oldu. Rapora göre bazı taşınmazların yürürlükteki imar planlarında 4 kat yapılaşma koşulu bulunmasına rağmen, ruhsatlarda yol üstü kat sayılarının projeye göre 7, 9, 11 ve 15 kata kadar çıktığı tespit edildi.

Heyet ayrıca bazı parsellerde yalnızca “Konut ve Ticaret Seçenekli Konut Alanları” için uygulanabileceği değerlendirilen plan notlarının, imar planında “Konut Alanı” olarak belirlenen taşınmazlara da uygulandığı yönünde görüş bildirdi.

DUMLUPINAR’DA 4 KATLIK PARSELE 9 KATLIK RUHSAT TESPİTİ

Raporda incelenen taşınmazlardan biri Dumlupınar Mahallesi 8130 ada 2 parsel oldu. Bilirkişi raporuna göre 2 Ekim 2023 tarihli imar durumunda taşınmazın kullanım kararı “Konut”, kat adedi ise 4 kat olarak belirlendi. Ancak bilirkişi heyeti, 18 Nisan 2024 tarihli yapı ruhsatının bodrum, zemin ve 7 kat şeklinde düzenlendiğini; böylece yol üstü kat sayısının 9 kata çıktığını tespit etti.

Raporda ayrıca emsal hesapları yönünden de inceleme yapıldı. Bilirkişi heyeti, 4 kat üzerinden hesaplanan yapılaşma alanı ile ruhsatta yer alan mesken ve ofis alanlarını karşılaştırarak emsal sınırlarının aşıldığı yönünde değerlendirmede bulundu.

KENT CITY CENTER: 4 KATLIK İMARDA 15 KATA KADAR ÇIKTIĞI TESPİT EDİLDİ

Raporun dikkat çeken bölümlerinden biri de Tınaztepe Mahallesi 7368 ada 1 parseldeki Kent City Center projesine ilişkin oldu. Raporda, parsel için 16 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen imar durumunda yapılaşma koşulunun 4 kat olarak belirlendiği kaydedildi. 29 Eylül 2017 tarihli ilk ruhsatlarda A ve B blokların 2 bodrum, zemin ve 11 kat şeklinde projelendirildiği; 13 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen tadilat ruhsatında ise yapıların 2 bodrum, zemin ve 14 kata yükseltildiği belirtildi.

Bilirkişi heyeti, bu veriler doğrultusunda imar planında 4 kat olarak belirlenen parselde ruhsatlardaki yol üstü kat sayısının 15 kata kadar çıktığını tespit etti.

Raporda ayrıca taban alanı ve emsal değerlerinin aşıldığı yönünde değerlendirme yapıldı. Ruhsat eki mimari projede ilgili idareye ait bazı onay, imza ve mühürlerin bulunmadığı da bilirkişi tespitleri arasında yer aldı.

KENT KULE REZİDANS’TA 4 KAT YERİNE 11 KAT TESPİTİ

Dumlupınar Mahallesi 10367 ada 1 parseldeki Kent Kule Rezidans da bilirkişi heyeti tarafından incelendi. Raporda taşınmazın imar planında 4 kat yapılaşma koşuluna tabi olduğu, ancak ruhsatlarda yol üstü kat sayısının 11 kat olarak gösterildiği belirtildi.

Bilirkişi heyeti ayrıca ruhsattaki mesken alanları üzerinden yaptığı hesaplamada imar mevzuatınca sınırlandırılan emsal değerlerinin aşıldığı değerlendirmesinde bulundu. Heyet, “Konut ve Ticaret Seçenekli Konut Alanları” için düzenlenen bir plan notunun, “Konut Alanı” kullanımındaki bu parsele uygulanmasının plan hükümleriyle bağdaşmadığı yönünde görüş bildirdi.

TINAZTEPE’DE KONUT ALANINDA 358 OFİS/İŞ YERİ TESPİTİ

Bilirkişi raporundaki en dikkat çekici incelemelerden biri Tınaztepe Mahallesi 313 ada 6 parseldeki Omaar Suite projesine ilişkin oldu. İmar durum belgesinde parsel için Emax 1.40 ve Hmax 15.80 metre yapılaşma koşullarının belirlendiği kaydedildi.

Bilirkişi hesaplamasına göre parselde emsale esas toplam kat alanının 6 bin 104 metrekare olması gerekirken, yapı ruhsatında ofis/iş yeri alanlarının 7 bin 160 metrekare, mesken alanlarının ise 3 bin 150 metrekare olarak yer aldığı belirtildi. Heyet, bu veriler üzerinden emsal sınırlarının aşıldığı yönünde değerlendirme yaptı.

10 BODRUM KATIN 9’UNUN AÇIĞA ÇIKTIĞI BELİRTİLDİ

Aynı projeye ilişkin mimari proje incelemesinde de dikkat çekici tespitlere yer verildi. Bilirkişi raporunda projede 10 bodrum kat çizildiği, yapıya 9’uncu bodrum kattan giriş yapıldığı ve bodrum kat olarak adlandırılan 10 katın 9’unun açığa çıktığı belirtildi.

İmar durumunda Hmax değerinin 15.80 metre olmasına karşın son kat tavan döşemesi üst kotunun 16.20 metreye ulaştığı ve azami bina yüksekliğinin aşıldığı da rapordaki teknik tespitler arasında yer aldı.

Bilirkişi heyeti ayrıca imar planında “konut sahası” olarak belirtilen taşınmazın bodrum katlarında 358 adet ofis/iş yeri bulunduğunu tespit etti. Heyet, bu kullanımın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin ilgili hükümleriyle uyumlu olmadığı yönünde değerlendirmede bulundu.

DUMLUPINAR’DA 12,80 METRELİK SINIRA KARŞI 20 METRENİN ÜZERİNDE YÜKSEKLİK

Dumlupınar Mahallesi 10405 ada 1 parsel de raporda ayrıntılı olarak incelendi. Bilirkişi raporunda parselin imar durumunda 4 kat yapılaşma hakkının ve Hmax 12.80 metre bina yüksekliğinin bulunduğu belirtildi. Ancak yapılan teknik incelemede son kat tavan döşemesi üst kotunun A Blokta 20.30 metre, B Blokta ise 20.60 metre olarak düzenlendiği tespit edildi.

Bilirkişi heyeti, yapıların imar durumunda öngörülen azami yüksekliğin yaklaşık 7,5 ila 7,8 metre üzerine çıktığı yönünde değerlendirme yaptı. Ruhsatlarda yol üstü kat sayısının da 4 kat yerine 7 kat olarak gösterildiği belirtildi. Raporda ayrıca ruhsatlarda belirtilen mesken alanları dikkate alındığında emsal sınırlarının aşıldığı yönünde teknik değerlendirmeye yer verildi.

BİLİRKİŞİ: İMAR PLANINDA BU YAPI KİTLESİ YOK

Tınaztepe Mahallesi 7361 ada 6 parselde bulunan Kent Park Asem Evleri de bilirkişi raporundaki dikkat çekici bölümler arasında yer aldı. Bilirkişi heyetinin planlama incelemesine göre, 13 Ocak 1999 tarihinde onaylanan Buca Koop Sosyal Konut Alanı Uygulama İmar Planı’nda yapı kitleleri açık şekilde tanımlanmasına rağmen 7361 ada 6 parsele ait yapı kitlesi plan üzerinde gösterilmedi.

Heyet, söz konusu yapının imar planında öngörülmeyen ilave bir yapı kitlesi niteliğinde olduğu yönünde değerlendirmede bulundu. Raporda, dosya kapsamında bu ilave yapılaşmayı mümkün kılan bir plan değişikliği veya başka bir hukuki dayanağa rastlanmadığı belirtildi. Buna rağmen yapı için ruhsat düzenlendiği kaydedildi.

EMSAL DEĞERİNİN AŞILDIĞI DEĞERLENDİRMESİ

7361 ada 6 parsel için imar durumundaki Emax 2.35 değeri üzerinden yapılan bilirkişi hesabında azami katlar alanının 2 bin 321,33 metrekare olması gerektiği belirtildi. Yapı ruhsatında ise yalnızca mesken alanlarının toplamının 3 bin 77 metrekare olarak gösterildiği kaydedildi. Bilirkişi heyeti bu veriler doğrultusunda ruhsatta imar durumuyla belirlenen emsal değerinin aşıldığı sonucuna vardı.

6 PROJEDE ORTAK BAŞLIKLAR: KAT, EMSAL, YÜKSEKLİK VE PLAN NOTLARI

395 sayfalık bilirkişi raporunda KENT Yapı’ya ilişkin incelenen 6 projede farklı nitelikte teknik tespitler bulunmakla birlikte; kat sayılarının imar planıyla uyumu, emsal hesapları, bina yükseklikleri, plan notlarının uygulanması, ruhsat eki projelerdeki onaylar ve yapı kitlelerinin imar planındaki karşılığı ortak inceleme başlıkları olarak öne çıktı.

Bilirkişi heyeti, söz konusu uygulamalara ilişkin çok sayıda işlemin imar planı kararları, plan hükümleri ve ilgili imar mevzuatıyla uyumlu olmadığı yönünde teknik değerlendirmelerde bulundu.

Ancak soruşturmanın mevcut aşamasında kamuoyuna yansıyan belge iddianame değil bilirkişi raporu niteliğinde. Rapordaki tespitlerin soruşturma makamlarınca nasıl değerlendirileceği ve soruşturma sonunda iddianame düzenlenip düzenlenmeyeceği ilerleyen süreçte netleşecek.

Kaynak: Ege’de Sonsöz / Buca Belediyesi soruşturması kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin haber

https://www.facebook.com/gundembucam
https://www.facebook.com/gundembucam
Buca AVM 'ler
Buca AVM ‘ler
Buca AVM'ler Rant yükseliyor
Buca Kent inşaat
0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.