42,5354$% 0.07
49,5729€% -0.06
9.394,00%-0,84
11.007,37%0,81
฿%
%
02:00
Buca’daki hobi bahçesi , villa ve kaçak depo fiyatları milyonları aştı. Tarım arazilerindeki yapılaşma Anadolu çiftçilerin de tepkisini çekiyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Hobi bahçesi yoktur, kaçak yapı vardır” sözleri, tarım arazilerindeki kontrolsüz yapılaşma tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. Bakan Yumaklı’nın “Hobi diye bir üretim şekli de yoktur. Üretime katkısı yok” açıklaması özellikle büyükşehirlerin kırsal bölgelerinde hızla yayılan kaçak villa ve prefabrik yapılaşmalarını yeniden tartışmaya açtı.
İzmir’in İzmir ilçelerinden Buca ise bu tartışmanın en dikkat çeken merkezlerinden biri haline geldi. Özellikle kırsal mahallelerde “hobi bahçesi”, “tiny house”, “bağ evi” ve “villa arsası” adı altında satılan tarım arazilerindeki fiyatlar milyonlarca liraya ulaştı.
Yapılan incelemelerde Buca’nın kırsal hattında bulunan 29 Ekim, Kırklar, Karacaağaç, Doğancılar, Belenbaşı, Zafer ve Kaynaklar bölgelerinde satışa çıkarılan hobi bahçesi ve villa ilanlarının fiyatlarının ciddi seviyelere ulaştığı görüldü.
Buna göre bazı dikkat çeken ilan fiyatları şöyle sıralandı:
Araştırmada özellikle 29 Ekim Mahallesi’nin medyan fiyat bakımından en pahalı bölge olduğu belirtildi. Bölgede gölet ve doğa hattına yakın araziler “lüks kırsal yaşam” temasıyla pazarlanıyor.
Uzmanlara göre “hobi bahçesi” adı altında yürüyen bu piyasa artık basit bir hafta sonu bahçeciliği olmaktan çıktı. Tarım vasfı taşıyan araziler üzerinde kaçak prefabrik yapılar, havuzlu villalar ve tiny house projeleri hızla çoğalıyor.
Araştırmada yer alan ilanlarda “kooperatif tapulu”, “hisseli parsel”, “zeytinlik”, “bağ & bahçe” gibi ifadelerin yoğun şekilde kullanıldığı dikkat çekti. Özellikle elektrik, su, yol ve prefabrik yapı vaatleriyle pazarlanan arazilerin önemli bölümünün tarımsal üretim yerine konut amaçlı değerlendirildiği vurgulandı.
Buca’daki fiyat artışları yalnızca Ege’de değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yankı uyandırdı. İç Anadolu’daki bazı çiftçiler ve tarla sahipleri yaşanan tabloya tepki gösterdi.
Çiftçiler, “Biz yıllardır üretim yapıyoruz ama bu kadar kazanamadık. Eğer bir gün af çıkacaksa biz de tarlalarımızı hobi bahçesine çevirmek istiyoruz. Tarla ekip biçmek yerine villa arsası yapmak daha fazla kazandırıyor” sözleriyle sisteme tepki gösterdi.
Uzmanlar ise kontrolsüz yapılaşmanın uzun vadede tarım alanlarını geri dönüşü olmayacak şekilde azaltabileceği görüşünde. Özellikle büyükşehir çevresindeki verimli tarım arazilerinin “doğa içinde yaşam” ve “kaçış evi” projeleriyle parçalanmasının, üretim kapasitesini düşürdüğü belirtiliyor.
Buca kırsalında ortaya çıkan milyonluk ilanlar da artık “hobi bahçesi” kavramının tarımdan çok emlak yatırımına dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

