34,2646$% 0.05
37,5964€% -0.13
4.902,00%-0,86
8.947,23%-1,08
฿%
%
Tüm Dünya iklim ve Su krizi kapıda. Her geçen sene barajlar daha doluyor. Her geçen yıl susuz kalma tehlikesi ile baş başayız. Peki bunun için yaşadığımız yer Buca’da nasıl bir çalışma var.
İşte İzmir’deki barajların geçen seneye göre doluluk oranları, Her sene daha da azalıyor. Ürkmez, Balçova, Güzelhisar, Alaçatı, Gümüldür Tahtalı barajı var. Peki İzmir en büyük su kaynağı olan Buca’nın neden barajı yok. Manavur deresi Kangölü 7/24 365 gün tertemiz akan su neden boşa akıyor. Kaynaklar dereleri neden boşa akıyor. Burada ilgi kurumlara sesleniyoruz. Karacaağaç ve çevresi baraj havzası neden çalışmalar yok. Yapılaşmalar hızla artıyor. Temiz kaynak sular sürekli kirletiliyor. Yarın geç olmadan. Manavur Kangölü ve Kaynaklar mevkiinde bundan 30 – 40 yıl önce düşünülen baraj projelerinin acilen yeniden gündeme gelmeli. Seneye çok daha geç kalınmadan.
İşte bir zamanlar İzmir’i besleyen manavur ve Kangölü
Kangöl’den doğarak Kozağaç üzerinden Buca’nın güney kırsalına ulaşarak, buradan Yeşildereye dökülen deredir
Buca’nın kırsal bölgelerindeki su kaynakları, antik dönemlerden beri çevresindeki yerleşimlere hayat vermiştir. Milattan önce 2. ve 4. yüzyıllarda bölgede hüküm süren Romalılar, Aya Anna Vadisi’ni aşan bir su kemeri yapmış ve buradan suyun Kadifekale’ye iletilmesini sağlamışlardır. Bu suyun kaynağının Kozağaç ya da Osmanağa kaynağı olduğu tahmin edilmektedir.
Osmanlı Dönemi’nde de su ihtiyacı kemerler ve borular yoluyla giderilmeye devam edilmiştir. 1654 yılında Osman Ağa, 1674 yılında ise Vezirsuyu kemerini yaptıran Vezir Ahmet Paşa, kendi isimleriyle adlandırılacak olan su yolları ile Kızılçullu düzlüklerinden doğan suların İzmir’e akmasını sağlamışlardır.
Buca kırsalında bir su kaynağı daha vardır ki, diğerlerine göre ismi daha az duyulmuştur. Ancak Buca köyünün suyu 1800’lü ve 1900’lü yılların önemli bir bölümünde bu kaynaktan sağlanmıştır. Kangöl, bu dönemde Buca’nın hayat damarı olmuştur.
(Not: Günümüze daha yakın Türkçe kaynaklarda genelde Kangölü olarak geçiyor ancak eski kaynakların hepsinde Kangöl ismi kullanılmaktadır.)
Buca Kaynaklar Buca’nın neden bir barajı yok ?