42,5354$% 0.07
49,5729€% -0.06
9.394,00%-0,84
11.007,37%0,81
฿%
%
02:00
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, Buca İlçe Başkanı Gamze Bilgin Torun ve partililerle birlikte İYİ Parti Buca İlçe Başkanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Buca Eski Cezaevi alanının yapılaşmaya açılmasına karşı çıkılarak alanın yeşil alan ve afet toplanma bölgesi olarak korunması gerektiği vurgulandı.
İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı, basın toplantısının Buca’da yapılma nedeninin Buca Eski Cezaevi alanının geleceği olduğunu duyurdu. Yaklaşık 80 bin metrekarelik alanın büyük bölümünün ticaret ve konut yapılaşmasına açılmasının kamu yararına aykırı olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 2021 TÜİK verilerine göre Buca’nın İzmir’in en kalabalık ilçelerinden biri olduğu hatırlatıldı. İlçede kişi başına düşen yeşil alan miktarının Dünya Sağlık Örgütü kriterlerinin oldukça altında kaldığı vurgulandı.
İYİ Parti yetkilileri, böylesine büyük ve merkezi bir alanın betonlaşmaya açılmasının, Buca’nın mevcut sorunlarını daha da derinleştireceğini belirtti.
Basın açıklamasında, söz konusu alanın İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün de yer aldığı bir komisyon kararıyla geçici barınma ve afet toplanma alanı olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Deprem riski altındaki İzmir’de, bu tür alanların yapılaşmadan korunmasının hayati öneme sahip olduğu ifade edildi.
Daha önce bölgede alınan yüksek yoğunluklu yapılaşma kararlarının mahkemeler tarafından iptal edildiği anımsatılarak, alanın rezerv alan ilan edilmesinin yerel planlama yetkisini devre dışı bıraktığı savunuldu.
İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı, Buca Cezaevi alanının yaklaşık dört yıldır çözümsüz bırakıldığını belirtti. İktidar ve yerel yönetim arasında çelişkili açıklamalar yapıldığı, kamuoyuna net bir yol haritası sunulmadığı ifade edildi.
Sorunun teknik değil, siyasi bir oyalamaya dönüştüğü görüşü dile getirildi.
Açıklamada, İzmir’de metro projelerinden körfez kirliliğine, altyapıdan çevre sorunlarına kadar birçok konunun siyasi polemikler nedeniyle çözümsüz kaldığı belirtildi.
İYİ Parti, İzmir’in yararına olacak her doğru adımı destekleyeceklerini, kente zarar verecek uygulamaların ise karşısında duracaklarını açıkladı.
Daha önce DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi tarafından yapılan açıklamaların ardından, CHP’li milletvekilleri ve CHP’li eski belediye başkanlarının da alana ilişkin görüş bildirmesiyle tartışma genişlemişti.
İYİ Parti’nin de Buca Eski Cezaevi alanının yeşil alan olması yönündeki çıkışıyla, konu siyasi anlamda büyüyerek gündemdeki yerini koruyor.



