41,7124$% 0,24
48,2696€% 0,45
9.094,00%0,14
10.726,98%-0,27
5083614฿%-0.16578
118.18%-0.26315
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Buca’daki Kozağaç Deresi’nde başlattığı ıslah çalışmasıyla yoğun yağışlarda yaşanan taşkınlara kalıcı çözüm getiriyor. Yaklaşık 12 milyon liralık yatırımın bir ay içinde tamamlanması hedefleniyor.
İZSU ekipleri, Buca’nın Fırat, Yenigün ve Yeşilbağlar mahallelerinden geçen Kozağaç Deresi’nde kapsamlı ıslah çalışmalarına başladı. Yoğun yağışlarda 289/59, 272/6 ve 272 sokaklarda su taşkınlarına neden olan derenin kesiti 2 metreden 4 metreye çıkarılacak. Bu sayede hem suyun akış kapasitesi artırılacak hem de çevredeki konut ve iş yerleri taşkın riskinden korunacak.
Toplam 12 milyon liraya mal olacak proje, kısa sürede tamamlanarak bölge halkının hizmetine sunulacak.
Çalışmaların bitmesiyle birlikte taşkın tehlikesi ortadan kalkacak, çevredeki altyapı güvenliği ve yaşam kalitesi önemli ölçüde artacak.
Bölge sakinlerinden Gülten Mutlu, uzun süredir yağmurlu günlerde büyük endişe yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Her yağmurda korkuyla yaşıyorduk. Kapıya havlu, sünger koyuyorduk. Evlerimizi su basıyordu. Şimdi derenin genişletileceğini duyduk, içimiz çok rahatladı.”
Bölgede esnaflık yapan Mahmut Özkan ise, defalarca yaşadığı su baskınları nedeniyle büyük maddi kayıplar yaşadığını anlattı:
“Dükkânımı birçok defa su bastı, binlerce lira zarar ettik. Bu çalışma bizim için kurtuluş demek. Belediyeye teşekkür ediyoruz, yıllardır beklediğimiz bir hizmetti.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde sürdürdüğü altyapı yatırımları kapsamında, kent genelinde dere ıslahı, yağmur suyu hatları ve su tahliye sistemleri güçlendiriliyor.
Kozağaç Deresi’ndeki bu çalışma da İzmir’in taşkınlara karşı daha dirençli bir şehir haline gelmesi hedefinin önemli bir parçasını oluşturuyor.