42,5354$% 0.07
49,5729€% -0.06
9.394,00%-0,84
11.007,37%0,81
฿%
%
02:00
Buca Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltı sayısı 54’e çıktı, 8 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü açıklandı.
İzmir merkezli 6 ilde eş zamanlı düzenlenen yolsuzluk operasyonu, Buca Belediyesi’nde önemli gelişmelere sahne oldu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada gözaltı sayısı yeni yakalamalarla birlikte 54’e yükseldi. Operasyon kapsamında haklarında işlem başlatılan toplam 62 şüpheli bulunurken, firari durumdaki 8 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürdüğü açıklandı
Soruşturmanın dikkat çeken isimleri arasında mevcut Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile önceki dönem belediye başkanı Erhan Kılıç da yer aldı. Geniş kapsamlı operasyon, belediye yönetimi ve iştiraklerine ilişkin ciddi iddiaları gündeme taşıdı.
İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin uzun süredir yürüttüğü teknik ve fiziki takip sonucunda operasyonun başlatıldığı öğrenildi. Emniyet birimlerinin topladığı deliller doğrultusunda belediye bünyesinde organize şekilde hareket eden bir yapının varlığına ilişkin şüphelerin güç kazandığı belirtildi.
Soruşturma dosyasına yansıyan iddialar, kamu kaynaklarının kişisel çıkarlar doğrultusunda kullanıldığı yönünde yoğunlaşıyor. Elde edilen bulguların savcılık tarafından ayrıntılı şekilde incelendiği bildirildi.
Dosyada öne çıkan suçlamaların başında rüşvet ve imar süreçlerine ilişkin usulsüzlük iddiaları geliyor. İddialara göre, ilçedeki inşaat faaliyetlerini yürüten bazı müteahhitler ile belediye yöneticileri ve çalışanları arasında çıkar ilişkisine dayalı bir sistem kuruldu.
Özellikle imar işlemlerinde belediye içerisindeki bazı isimlerin yönlendirici rol üstlendiği öne sürülüyor. Soruşturma kapsamında bu süreçlere ilişkin mali hareketler, evrak kayıtları ve iletişim trafiği detaylı olarak inceleniyor.
Soruşturmada yalnızca rüşvet iddiaları değil, belediye kaynaklarının kullanımıyla ilgili suçlamalar da yer alıyor. İddialara göre belediye iştiraklerine ait kredi kartları, banka hesapları ve resmi araçlar kişisel harcamalar ile özel konaklamalarda kullanıldı.
Ayrıca kamuoyunda “bankamatik personel” olarak bilinen, fiilen görev yapmadığı halde maaş aldığı öne sürülen kişilerle ilgili de inceleme yürütülüyor. Emniyet birimlerinin bu kişilere ilişkin bordro, giriş-çıkış kayıtları ve görev tanımlarını araştırdığı öğrenildi.
Haklarında gözaltı kararı bulunan 62 kişiye yönelik operasyonun ilk aşamasında 50 şüpheli gözaltına alınmıştı. Gün içerisinde düzenlenen ek operasyonlarda 4 kişinin daha yakalanmasıyla sayı 54’e çıktı.

