47,7601$% 0.06
55,1441€% 0
11.067,00%1,11
13.895,90%1,40
฿%
$%
13:22
Sağlık Bakanlığı’nın Buca’da çevreyolu kenarında yaklaşık 35 hektarlık alanda yapmayı planladığı ikinci şehir hastanesinin imar planlarına İzmir Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. Büyükşehir’in itirazında alanın orman niteliğinde olması, ticaret alanlarının miktarının açıkça belirtilmemesi ve hastane yatırımının çevresinde yeni konut yapılaşmasını tetikleyebileceği gerekçeleri öne çıktı.
Buca’da yapılması planlanan ikinci şehir hastanesine ilişkin 1/1000, 1/5000 ve 1/25000 ölçekli imar planlarının askı sürecinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi, planlara askı süresinin son gününde itiraz etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazında en dikkat çeken başlık, yaklaşık 35 hektarlık alanın orman niteliğinde olması oldu.
Orman alanından kamu yatırımı alanına dönüştürülmek istenen bölgenin mevcut doğal yapısının korunması gerektiği görüşü dile getirildi.
Büyükşehir’in diğer itiraz gerekçesi ise şehir hastanesi projesinde öngörülen ticaret alanları oldu.
Devlet-özel sektör iş birliği kapsamında projede ticari kullanımların bulunmasına rağmen, bu alanların ne kadar büyüklüğe sahip olduğunun planlarda açık şekilde belirtilmediği ifade edildi.
İtirazda, böylesine büyük bir sağlık yatırımının çevresinde yeni ticaret ve konut alanlarının oluşmasını tetikleyebileceği de gündeme getirildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin, hastane yatırımı sonrasında bölgede oluşabilecek yapılaşma baskısının orman ve doğal alanlar üzerinde yeni plan değişikliklerine yol açabileceği endişesi taşıdığı belirtildi.
İtirazdaki “orman alanı” vurgusu, geçtiğimiz günlerde yaşanan yangının ardından ayrıca dikkat çekti.
1 Ağustos 2026 tarihinde Buca Tınaztepe’deki Kızıltepe ve Çipro ormanlık alanında yangın çıkmış, rüzgârın etkisiyle yayılan alevlere hava ve kara ekipleri müdahale etmişti. Yangının etkili olduğu alanın Dokuz Eylül Üniversitesi, Karayolları yerleşkesi ve şehir hastanesi için belirlenen bölgenin yakınında bulunduğu bildirilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazının ardından Sağlık Bakanlığı’nın da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde karşı başvuruda bulunacağı öğrenildi.

