38,0060$% 0.51
41,4040€% -0.24
6.054,00%-0,39
9.787,59%-0,74
3235180฿%1.50944
94.37%-0.23466
İzmir’in hızla büyüyen ilçesi Buca, yeni bir imar skandalıyla gündemde. Sanayi alanı olarak belirlenen bir bölgede yükselen “Porta Buca” konut projesi, hem hukuki hem de şehircilik açısından tartışmaları beraberinde getirdi. 504 bağımsız konuttan oluşan proje, Buca Belediyesi’nin imar planlarında sanayi alanı olarak görünen bir arazide yükselirken, su, yol ve altyapı sorunlarıyla boğuşan Bucalılar tepki gösteriyor.
Altun Yapı İnşaatın ruhsat iptali ile sonuçlanan süreç sonrası Şimdide Polat Buca Konut Projesi Skandalına Şehir Plancıları odasının dava açmaya hazırlandığı belirtilirken. Şehir Plancıların odasının istediği belgelesi KVKK gösterilerek verilmediği iddaa edildi.
Buca’nın Adatepe Mahallesi’nde, sanayi imarlı bir parselde inşası devam eden Porta Buca projesi, şehir plancılarının ve vatandaşların tepkisini çekti. Buca Belediyesi’nin resmi imar planlarına göre sanayi alanı olarak tanımlanan 53080 ada 1 parsel, belirsiz bir süreç sonucunda konut projesine dönüştü. 18 bin 69 metrekare büyüklüğündeki parsel, 1,5 emsal hakkına sahip ve bina yüksekliği için herhangi bir sınır bulunmuyor.
Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Erhan Kılıç sözleri yeniden Gündem Oldu. Erhan Kılıç Nerede ?
Buca’da hızla artan nüfusa rağmen, ilçede ciddi altyapı eksiklikleri bulunuyor. Su kesintileri, yetersiz yollar ve aşırı yoğunluk, bölgedeki yaşam kalitesini her geçen gün daha da düşürüyor. Uzmanlar, önce altyapının tamamlanması gerektiğini, ardından konut projelerine izin verilmesi gerektiğini vurguluyor. Ancak rant odaklı projeler nedeniyle, Buca halkı daha fazla mağdur oluyor.
Sanayi alanı olarak kayıtlı olan bu arazide yapılan konutların satışları ise tüm hızıyla sürüyor. Projenin internet sitesinde 1+0 daireler 1 milyon 550 bin TL’den satışa sunulmuş durumda. 2+1 ve 3+1 dairelerin fiyatı ise 4 milyon 510 bin TL’ye kadar çıkıyor. Şehir plancıları, sanayi alanında konut yapmanın ciddi planlama sorunlarına yol açacağını ve bu tip projelerin uzun vadede şehirde altyapı krizine sebep olacağını belirtiyor.
Projeyi hayata geçiren Sınırlı Sorumlu İşadamları Buca Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, geçmişte İzmir’de tartışmalara neden olan dönüşüm projelerinde yer alan isimleri barındırıyor. Kooperatifin kurucuları arasında şu isimler dikkat çekiyor:
Bu isimlerin birçoğu daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile dönüşüm projelerinde yer almış, ancak bu projelerle ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle büyük tartışmalar yaşanmıştı. İçişleri Bakanlığı, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve 12 bürokrat hakkında soruşturma izni vermiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi de tartışmalı protokolleri iptal etmişti.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, proje hakkında bilgi almak için Buca Belediyesi’ne resmi yazı gönderdi. Belediye ise verdiği cevapta arazinin sanayi alanı olarak kayıtlı olduğunu doğruladı. Ancak proje ruhsatıyla ilgili bilgi talebi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gerekçe gösterilerek reddedildi.
Bu proje, sanayi alanlarının konuta çevrilerek ranta açılmasının son örneği olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, Buca’nın hızla büyüyen nüfusuna karşılık altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu ve bu tür projelerin kontrolsüz şehirleşmeyi tetiklediğini söylüyor.
Buca halkı, yetkililerden şu sorulara yanıt bekliyor:
Eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç açıklama ayapacak mı ?
İlçede büyüyen tepkilere rağmen, yetkililerden henüz net bir açıklama gelmiş değil. Ancak Bucalılar, altyapısı tamamlanmadan yapılan her projenin, şehirde yeni krizler yaratacağını söylüyor.
Özet: Buca’da sanayi alanına konut yapılması tepkilere yol açtı. Altyapı yetersizken, rant odaklı projeler nüfusu artırıyor ve kriz yaratıyor.
Kaynak : https://www.egedesonsoz.com/projede-dikkat-ceken-isimler-sanayi-alanina-konut-projesi