37,9992$% 0.49
41,4608€% -0.11
6.056,00%-0,34
9.953,25%0,94
฿%
%
İzmir Buca ‘da belkide aylardır etkisini sürdüren yoğun sis ve hava kirliliği, vatandaşları tedirgin ediyor. Görüş mesafesini düşüren ve gökyüzünü griye boyayan bu sisin, sadece bir doğa olayı olmadığı ortaya çıktı. Yapılan ölçümlere göre, havadaki kirlilik seviyesi 198 PM olarak belirlendi. Bu değer, “Sağlık Açısından Çok Sakıncalı” kategorisinde yer alıyor.
AccuWeather verilerine göre, 150-249 PM arasındaki hava kalitesi, özellikle risk altındaki bireyler için anında etkilerini gösteriyor. Uzmanlar, solunum güçlüğü, boğaz tahrişi ve akciğer hastalıklarına yol açabilecek bu seviyedeki hava kirliliğinde, açık hava aktivitelerinden kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Ancak aylardır süren bu durum karşısında yetkililerin sessizliği, halkın tepkisini çekiyor.
Ölçümlerde hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden biri olarak PM 2.5 gösteriliyor. Bu, çapı 2.5 mikrometreden küçük solunabilir parçacıklardan oluşan kirleticilerdir. Akciğerlere ve kan dolaşımına girerek kronik solunum yolu hastalıkları, astım, KOAH ve hatta kansere yol açabilir.
Havadaki bu ölümcül partiküller, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için büyük risk taşıyor. Uzmanlar, kirliliğin neden olduğu etkilerin zamanla daha büyük sağlık krizlerine dönüşebileceğini belirtiyor. Ancak bu konuda alınan herhangi bir önlem veya açıklama bulunmuyor.
Uzmanlar, yağışların olmamasının hava kirliliğini artıran ana etkenlerden biri olduğunu ifade ediyor. Normalde yağmur, havadaki kirleticileri temizleyerek hava kalitesini artırır. Ancak İzmir’de uzun süredir kayda değer bir yağış görülmüyor ve hava kirliliği her geçen gün artıyor.
Vatandaşlar ise belediye, valilik ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan açıklama bekliyor. Ancak yetkililerden henüz net bir adım gelmiş değil. İnsan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında herhangi bir önlem alınmaması büyük tepki çekiyor.
Bucalılar, bu ölümcül sisin içinde yaşamaya mahkûm mu ?
Hava kirliliği ile ilgili acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiğini belirten uzmanlar, yetkililerin hava kirliliğini azaltacak projeler üretmesi, sanayi ve trafik kaynaklı emisyonları kontrol altına alması ve halkı bilgilendirmesi gerektiğini vurguluyor.
9 Mart 12 Mart arasında tahmini hava kirliliği oranları
Ankara Hava Kirliliği